PLAYING AND LEARNING LANDSCAPES

Playground, Maison relais Schifflange

Studies : 2012-2013
Construction time: 2014 – 2015
Site: Schifflange, Luxembourg
Surface: 1 200 m²
Developer: Municipality of Schifflange, Luxembourg
Architect: Alleva Enzio architectes, L- Pétange

Open space concept – playground ´Op Hudelen´

The polygonal reception zone welcomes the children and visitors on their way to the Maison Relais. The paved surface of the courtyard connects the building with the public space and its traffic network. Safe stops for bus services and individual transportation are located in the immediate vicinity (Kiss & Go).
Areas planted with trees and bushes act as a protection and buffer zone against the adjacent transport area and lead towards the future school complex.

The playgrounds, which are next to the reception zone, are structured by two elevated terraces on different levels. The upper, tree-shaded playground hosts a playground apparatus combination for climbing. The playground is framed by a willow tunnel object for hide and seek and role plays. A path in the slope connects both playgrounds.